< 1 ... 4 5 6 7 8 ... 10 >

HİDROLİK ÜRÜNLER HAKKINDA TÜM MERAK EDİLENLER

Hidroliğin insanlık tarihinde kullanılması da tıpkı pnömatik gibi milattan öncelere rastlamıştır. Antik Yunan, Mısır, Çin ve daha birçok medeniyette sulama ve suyu taşımada basit hidrolik kanunları kullanılmıştır. Hidrolik alanındaki bilimsel çalışmalar ise Galileo ile başlamış; Toriçelli ile devam etmiş en son olarak 17. Yüzyılda Pascal ile hidrostatik teorisi tamamlanmıştır. Sonrasında Isaac Newton akış direnci ve viskozite gibi tanımları hidrolik teorisine eklemiştir. Akma, enerji ve güç üretme, sıkıştırılamama gibi özelliklerinin bulunması sıvıların, hidrolik enerji üretmekte kaynak olarak kullanılmasını sağlanmıştır.

Hidrolik Sistemin Ne İşe Yaradığı Hakkında

Hidrolik sistemi genel olarak tanımlayacak olursak; kuvvet ve hareket üretmek ve bu kuvveti iletmek için sıvı akışkan kullanma işine hidrolik denir. Hidrolik sistem, elektrik motorunun tahrik ettiği hidrolik pompa ile akışkanın belirli basınçta ve debide basıldığı ve bu hidrolik enerji ile doğrusal, dairesel ve açısal hareketin üretildiği sistemdir. Sıkıştırılamaz özellikteki akışkanların kullanıldığı ve elde edilen basınçlı akışkanla çeşitli hareketlerin ve kuvvetlerin üretildiği hidrolik sistemlerde genellikle akışkan olarak su ve madeni yağklar kullanılır. Su oksitlenmeye yol açması nedeniyle, çok dar bir alanda kullanılabilmektedir. Normal şartlarda ise akışkan olarak petrolden elde edilen madensel yağlar kullanılır.

Hidrolik Sitem Elemanları Hakkında

Hidrolik sistem bir mekanizmayı basınçlı olan akışkanla çalıştıran elemanların oluşturmuş olduğu yapıya denilmektedir. Hidrolik sistemlerde yağ ve su kullanımı fazladır. Fakat metal üzerinde suyun paslanma etkisi olduğu için genelde madensel yağların kullanımı tercih edilmektedir. Hidrolik sistemi oluşturan ekipmanlardan bahsetmek gerekirse: Yağ deposu, hidrolik boru ve hortumlar, filtre, hidrolik pompa, valf ve vanalar, göstergeler, silindir ve aksesuarlar.

Hidrolik Sitemin Çalışma Prensibi

Sistemde hidrolik pompa, yağı depodan emmektedir. Bu sayede sisteme basınçlı akışkan yönlendirilir. Sistem basıncı istenen basınçtan yüksek olabilir. Bu gibi durumlarda basınç ayar valfi ile depoya geri dönmektedir. Böylelikle sistemin emniyete alınması söz konusu olmaktadır. Buradan hidrolik silindir, hidrolik motora yönlendirilir. Hidrolik yağ akışı debisi ve onun basıncı ile hareket eden silindir-hidrolik motor vb. bağlı olduğu makineyi çalıştırmaktadır. Mekanizmanın hızı, yağın debi ayarı ile değişebilmektedir. Yağ kontrol valfinden geçmektedir. Silindir-hidrolik vb. kullanıcı elemanların ileri geri hareketinin sağlanabilmesi için yağın gidiş ve dönüş yolu, sırasıyla yön kontrol valfi tarafından değiştirilmektedir.

Hidrolik Sistemin Avantajları

Hidrolik sistemler sessiz ve gürültüsüz çalışırlar.
Hidrolik akışkanlar, sıkıştırılamaz kabul edildikleri için titreşimsiz hareket elde edilir.
Hidrolik elamanların hacimleri küçük olduğundan az yer kaplar. Büyük basınç ve kuvvetler elde edilir.
Sistemde akışkan olarak hidrolik yağ kullanıldığı için devre elemanları aynı zamanda yağlanmış olurlar.
Hareket için hassas hız ayarı yapılabilir.
Hidrolik sistem, emniyet valfleri sayesinde birkaç noktadan emniyete alınabilir.

Hidrolik ürünler, çoğu güç isteyen durumlarda varlığı ile hayatı kolaylaştıran birçok alanda kullanılmaktadır. Yüksek basınç sayesinde büyük güçler elde edilebildiğinden dolayı birçok konuda yardımcı olabilmektedir.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR