HİDROLİK TANK VE EKİPMANLARI HAKKINDA TÜM MERAK EDİLENLER
Tankın tanımından bahsedecek olursak, akışkanın depolandığı kısım olarak söyleyebiliriz. Tank içerisinde yağı depolamakla kalmayıp aynı zamanda soğutma işlevini de üstlenmektedir. Dinlenme işlevini de yapmaktadır. Bu nedenle tanklar alttan hava akışı olacak şekli ile ve içten ayırıcı levha ile bölümlendirilmelidir. Bu tankın işlevse açısı için büyük önem arz etmektedir.
Levhalar akışkanın dinlenmesini sağlamaktadır.
Tank ve İçerisi Hakkında
Tankın içerisinde yağı sisteme aktarmak için pompa bulunmaktadır. Pompanın hareketi ise elektronik motorla sağlanmaktadır. İhtiyaç olan güce bağlı olarak ise motor, mono veya trifaze olmalıdır.
Tankın içerisinde aynı zamanda filtreler bulunmaktadır. 3 adet filtreden bahsedebiliriz. Bu filtreler emiş, basınç, dönüş hattı filtreleridir.
Depo kapasitesi yani tank kapasitesi, hidrolik sisteme gerekli olan sıvının yeterliliği ile ölçülmektedir. Pratik olarak ise pompa debisi 3-5 katı alınmalıdır. Tankların üzerinde bunun haricinde, yağ koyma haznesi, yağ miktarı göstergesi, yağ sıcaklık göstergesi, yağ basınç göstergesi bulunmaktadır. Bu göstergeler sayesinde güvenlik konusunda da büyük önlem alınmış olunur.
Hidrolik Tankta Olması Gereken Özellikler Hakkında Bilgi
-sıcaklığı artan akışkan soğutulmalıdır. Bu nedenle tank tabanı sirkülasyonu oluşturacak şekli ile yerden yukarıda yapılmalıdır.
-dibe çöken pisliklerin toplanması gerekilmektedir. Bunu sağlamak için tank tabanına boşaltım için eğim verilmesi gerekmektedir.
-dinlenme levhası, emme odası ve dönüş odasını ayırmalıdır. Bu da akışkanın dinlenmesini ve ayrıca pisliklerin dibe çökmesini sağlamaktadır.
-tankın içindeki akışkanın görünmesi gerekilmektedir. Bu da işlev için çok önemlidir.
-tankın içine kirletici maddelerin girilmesi kesinlikle önlenmelidir.
-emiş ve dönüş yolunun kolaylığının sağlanması için boru uçları kesinlikle 30-45 derece açı le kesilmelidir.
-maksimum akışkan seviyesi ile tank arasında yeterli boşluğun olması gerekmektedir.
-boşluk akışkan içindeki havanın dışarı atılabilmesi için olmalıdır.
-emiş zamanı vakum, dönüş zamanı basıncı önlemek için tank üzerine kesinlikle havalandırma kapağı yerleştirilmelidir.
-dönüş borusu çapının emiş borusuna göre büyük olması gerekmektedir.
-tank içine akışkan konulurken yabancı maddenin girmesini önlemek için süzgeç ya da doldurma filtresinin tercih edilmesi gerekmektedir.
Geleneksel tip ve hidrolik tank tanımı için şunu söyleyebiliriz, hidrolik sistemlerde, en önemli enerji kaynağı olarak bilinen sıvıların içinde depolandığı kaba yağ tankı denilmektedir. Depoda yağ, dinlenir ve filtre dolayısı ile temizlenir.
Tankın önemi hem güvenlik açısından hem de sıvının gidişatı açısından çok nemlidir. Sıvının soğuması gerektiği zaman gereklidir. Ayrıca tankın işlevi sayesinde ve ekipmanları sayesinde yabancı madde girimi de saklanılmaktadır. Bu da hem güvenliği hem de sıvının temizliğini etkilemektedir. Bu nedenle aynı zamanda tankın büyüklü ile işlevinin ne kadar yapılacağı ya da sistemde ne kadar hidrolik sıvının var olacağı da belli olmaktadır. Daima sıvıya göre tank seçilmelidir. Sıvı ile tank arasında boşluk olması da asla unutulmamalıdır.