HİDROLİK VALF VE VANALAR HAKKINDA TÜM MERAK EDİLENLER

Hidrolik sistemde akışkanın basıncını, yönünü, akışını kontrol eden ayarlayan devre tüm elemanlarına valf denir. Valfler kendi aralarında 3 farklı gruba ayrılmaktadır.
1 – Yön Kontrol Valfleri (Directional Control Valves)
2 – Akış Kontrol Valfleri (Flow Control Valves)
3 – Basınç Kontrol Valfleri (Pressure Control Valves)

Akış kontrol valfleri ve basınç kontrol valfleri, piyasada genellikle yardımcı valfler, güvenlik valfleri ya da hat tipi valfler olarak ta bilinir.

HIZ AYAR VALFLERİ VALFLERİ HAKKINDA TÜM MERAK EDİLENLER

Pratikte aktüatörün hızı istenilen çıktı açısından çok önemlidir ve kontrol edilmesi gerekir. Aktüatörün hızı, akışkan akışı düzenlenerek kontrol edilebilir. Akış kontrol valfi ya da diğer adı ile hız ayar valfleri, akışkanın akışını veya basıncını düzenleyebilir. Akışkan akışı, akışkanın içinden geçtiği valf açıklığının değişen alanıyla kontrol edilir. Akışkan akışı, valf açıklığının alanı azaltılarak azaltılabilir ve valf açıklığının alanı artırılarak artırılabilir. Akışkan hız ayar valfine çok yaygın bir örnek, ev tipi musluktur. Basınç ayar vidası, tahliye hızını kontrol etmek için borudaki sıvı akış alanını değiştirir. Valf boyunca basınç düşüşü dalgalanmaya devam edebilir. Genel olarak, hidrolik sistemlerde basınç dengeleme pompası bulunur. Giriş basıncı neredeyse sabit kalır, ancak çıkış basıncı harici yüke bağlı olarak dalgalanmaya devam eder. Dalgalı basınç düşüşü yaratır. Bu nedenle, sıradan hız ayar valfi, sabit bir sıvı akışı sağlayamayacaktır. Basınç dengelemeli hız ayar valfi, basınca bağlı olarak konumunu değiştiren bir makaranın hareketi boyunca sabit akışı korur. Hız ayar valfleri de sıcaklık değişikliklerinden etkilenebilir. Bunun nedeni, akışkanın viskozitesinin sıcaklıkla değişmesidir. Bu nedenle, gelişmiş hız ayar valfleri genellikle sıcaklık telafisine sahiptir. Sıcaklık kompanzasyonu, sıcaklıkla azalan viskozite nedeniyle artan deşarj katsayısını telafi eden bir çubuğun termal genleşmesi ile elde edilir.

Sitemizde 2 tip hız ayar valfi yer almakatadır:
1 – “Çekli” Hız Ayar Valfleri: Çekli hız ayar valflerinde, sistemdeki akışkanın hızının bir yöne doğru ayarlanmasına yarayan yardımcı valf tipidir. Aksi yöne çek valfi açarak akışı serbest bırakır.
2 – “Çeksiz” Hız Ayar Valflerinde akışın her iki yönede ayarlanması sağlanır. Hız ayar valflerinin kontrol kapağı sayesinde güvenli ve hız bir kontrol sağlanır. Özellikle mobil ve endüstriyel hidrolik uygulamalar ve kaldırma platformları başta olmak üzere tüm sanayide yaygın şekilde kullanılmaktadırlar.

İKİZ KİLİT VALFLERİ:

Çift pilotlu çek valf, hidrolik silindirleri tutmak ve yön kontrol valfiniz nötr konumdayken aşağı kaymalarını önlemek için tasarlanmıştır. Hareketsiz durumdayken çek valfler yerinde kalır, akışın silindire girmesini ve çıkmasını engeller ve silindiri yerinde kilitler.
Her iki porta da basınç uygulandığında, çek valf açılarak girişten aktüatör portuna çek valf boyunca serbest akışa izin verir. Basınç oluşturup silindiri değiştirdiğinde, dahili pilot piston basınca hızlı tepki verecek ve dönüş kontrolüne karşı değişecektir. Bu eylem, geri akışın aktüatörden tanka geçmesine izin vermek için vanayı mekanik olarak açar. Artık her iki port da açıkken valfin kilidi açılır ve hidrolik olarak çalıştırılan silindir artık hareket etmekte serbesttir. Sistem basıncı valfe kapatıldığında, valf daha sonra tutma durumuna geri dönecektir.

Faydaları:
Hortum arızalanırsa yükün düşmesini önler.
Dayanıklılık için sertleştirilmiş, hassas taşlanmış parçalar.
Alüminyum eloksallı gövde korozyona karşı dayanıklıdır.

ÇEK VALFLER:

Çek valfler hidrolik sistemde geri akışı önlemek için monte edilir. Hidrolik akışkanın hat boyunca sadece tek yönde akmasına izin veren iki yollu valf çeşidir. Bir çekvalf en doğru olan haliyle tek yönlü bir vanadır, bu sayede sıvı bir yönde serbestçe akarken akış bilakis dönerse boru, vana ve pompa şeklinde ekipmanları korumak için çekvalf kapanır. Eğer çekvalf monte edilmemişse ve akış istikamet değiştirirse su koçu darbesi oluşabilir. Su koçu darbesi genellikle aşırı bir güç ile meydana gelir ve boru hattına ya da ekipmanlara zarar verebilmesi olası bir durumdur.

KÜRESEL VANALAR:

Küresel vana, bir deliğe sahip döner bilye aracılığıyla bir sıvı veya gazın akışını kontrol eden bir kapatma vanasıdır. Topu kendi ekseni etrafında çeyrek tur (90 derece) döndürerek, ortam içinden akabilir veya engellenebilir. Küre deliği, akışla aynı hizada olduğunda ve valf kolu tarafından 90 derece döndürüldüğünde kapalıdır. Kol açıkken, akışla hizalamak için düz konumdadır. Kol kapalıyken, vana durumunun görsel olarak doğrulanmasını sağlamak için kol dik konumdadır. Bu vanalar basınç kaybına izin vermemesinden dolayı hat boyunca akışkanın aynı basınçta ilerlemesini sağlayan tam geçişli elemanlarıdır.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR